Historia kreatyny

Sportowcy zainteresowani suplementacją mają zapewniony szeroki wybór preparatów. Wśród tego typu produktów można jednak wymienić takie, które ze względu na swoje wyjątkowe działanie zdobyły szczególną popularność. Dla wielu sportowców jednym z najważniejszych preparatów jest kreatyna. Warto zatem zwrócić uwagę na jej historię.

Kreatyna została odkryta w mięsie w 1835 roku przez francuskiego chemika Chevreul’a. Pochodzenie nazwy nie jest jasne, ale w grece „kreas” oznacza mięso. Minęło jednak wiele lat, zanim odkrycie Chevreul’a zaczęło być wykorzystywane w suplementacji sportowców.

Próby zbadania wpływu kreatyny na wydolność siłową organizmu podjęli się dopiero rosyjscy biochemicy w latach 70-tych ubiegłego wieku. To właśnie oni starali się dowieść, że regularna suplementacja kreatyną ma wpływ na rezultaty sportowe. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań były jednoznaczne. Kretyna została rozpowszechniona wśród sportowców w latach 90-tych. Oczywiście, w późniejszym czasie przeprowadzono także wiele innych badań, których celem było przede wszystkim dokładne zbadanie działania tej substancji chemicznej oraz sprawdzenie jej bezpieczeństwa. Wyniki tychże badań pozwoliły wykluczyć wpływ kreatyny na rozwój chorób, a tym samym sprawiły, że sportowcy mogą sięgać po nią bez żadnych obaw.

W ciągu ostatnich dziesięcioleci udało się uzyskać różne formy kreatyny. Największą popularność zdobyły jednak dwie spośród nich, czyli monohydrat oraz jabłczan kratyny, po które sięga obecnie wielu sporowców.