Historia białka serwatkowego

            Chociaż suplementy diety zyskały ogromną popularność dopiero w XX wieku, to niektóre z wykorzystywanych w nich składników były znane już od wielu stuleci. Przykładem może być serwatka, która stanowi jeden z głównych składników odżywek białkowych

.

Historia serwatki jest sięga kilku tysięcy lat przed naszą erą, ale temat jej pozytywnego wpływu na organizm człowieka został po raz pierwszy opisany dopiero w 420 roku p.n.e. O wyjątkowych właściwościach serwatki mówił sam Hipokrates. Spożywanie serwatki stało się jednak modne wiele później, a dokładniej na początku XVII wieku. Doceniono ją wówczas przede wszystkim we Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz we Francji, gdzie popularny stał się napój, mający wspomagać zdrowie i poprawiać kondycję. Serwatka zaczęła być stosowana w postaci proszku do rozpuszczania niespełna dwa wieki później. Ważnym etapem w dziejach serwatki było opracowanie metody obróbki technologicznej, co pozwoliło na usuniecie znacznej części laktozy. Pod koniec lat 80-tych ubiegłego wieku koncentraty serwatkowe zaczęły być stosowane w leczeniu klinicznym, a kilka lat później na rynku pojawiły się pierwsze produkty serwatkowe dla sportowców. Oczywiście, od tego czasu odżywki białkowe są nieustannie udoskonalane.

Obecnie odżywki białkowe na bazie serwatki odgrywają bardzo ważną rolę w suplementacji sportowców. Łączą one w sobie dwie bardzo ważne zalety- skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. Doskonale zdają sobie z tego sprawę producenci, którzy nieustannie tworzą nowe odżywki z białkiem serwatkowym.